3 december 2008

Ädelstenar och deras betydelse

Termen halvädelsten används inte längre, man kunde inte enas - var går gränsen mellan ädel och halvädel?

För att en sten skall klassas som "ädel" krävs att den uppfyller fyra villkor:
1. Den skall vara vacker.
2. Den skall vara sällsynt.
3. Den skall vara bärbar.
4. Den skall vara hållbar.

Stenar och kristaller har alltid använts i helande syften. Läs mer om olika stenar:

Agat är en ädelsten som är uppbyggd av tunna parallella och olikfärgade skikt, som bildar koncentriska eller oregelbundna mönster. Ger styrka och mod och drar till sig kärlek.

Akvamarin - Transparent variant av beryll och svag blå eller blå-grön färg. Namnet kommer från latin och betyder havsvatten. Står för renhet, glädje och mod. Rogivande.

Ametisten är en purpur- till violettfärgad variant av mineralet kvarts. Namnet kommer från grekiskan och betyder oberusad. Stenen sägs skydda mot exempelvis sjukdomar, stress, mardrömmar och negativitet. Det sägs också att den kan stärka banden mellan två älskande om dessa utbyter ametister. Lyckosten som renar och lugnar och ger harmoni i hemmet. Bra mot sömnlöshet.

Aventurin Grön kvarts med metalliskt skimmer. En sten som är allmänt lugnande och helande.

Bergkristall är en färglös, helt genomskinlig och klar variant av mineralet kvarts. Namnet kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Skapar energi och öppnar upp för det goda och positiva i tillvaron.

Citrin är den guldbruna varianten av kvarts. Stenen färgas av järnförorening i stenen. Namnet kommer från citron på grund av den gula färgen.En sten som är lugnande och avstressande. Ger ökat självförtroende.

Hematit, också känt som blodsten och järnglans på svenska och består alltså av järn som reagerat med syre, vilket gör den hård och tung.En sten som ger styrka och stärker självkänslan. Bra mot blodsjukdomar.

Jaspis är en ogenomskinlig kvarts. Namnet kommer från grekiskan vilket betyder prickig sten. Jaspis finns i alla nyanser, mest randig eller fläckig. Jaspisen har upp till 20 % andra främmande ämnen i sig, vilket ger de olika färgkombinationerna. Bra mot stress. Ger skydd och hälsa.

Labradorit Gråsvart sten med blåaktigt, gult eller grönt metalliskt skimmer, ej genomskinlig. Ger glädje och spontanitet.

Lapis Lazuli Mörkblå sten, en bergart som ursprungligen användes för att tillverka färgpigmentet Ultramarin. En skyddssten som ger mod och ökad koncentrationsförmåga.

Malakit Opak, dvs inte genomskinlig sten med band av växelvis ljust och mörkt grönt. En kraftfull sten som ger energi. Bra för affärer, drar till sig kunder.

Månsten är opaliserande blåvit till färgen och brukar slipas till runda former. Namnet kommer från det blåaktiga skimret i stenen. Orsaken till skimret är en lamellstruktur. En sten som ger frid och harmoni. Skyddssten vid resor.

Obsidian Svart sten med vita snöflingor. Ger skydd och frid.

Peridot Olivgrön, därav mineralnamnet Olivin. Stenar av ädelstenskvalitet kallas peridot. En utvecklingssten, ger inspiration och hopp. Lugnande, bra mot depression.

Pyrit Från grekiska Pyr som betyder eld. Det slår gnistor om man slår på stenen. Kallas också svavel­kis. Kristallerna är ofta väl utvecklade, som kuber. Liknar guld och kallas därför kattguld. Slipas till små stenar i smycken och kallas då markasiter. Drar till sig pengar och lycka. Hjälper vid oro och depression.

Rodonit Rosa till röd färg med svarta ådringar. Används oftast som prydnadssten. Ger lugn och dämpar oro och förvirring.

Rosa kvarts Kristaller är sällsynta. Uppträder oftast som massivt, matt och sprucket material. En kärlekssten som ger harmoni i hemmet. Löser upp sorg och lär oss att förlåta. Fin gåva till kärlekspartnern eller nära vänner. Bra mot skadlig strålning.

Röd Tigeröga En typ av kvarts med fiberstruktur som ger stenen dess karakteristiska utseende när den slipas. En sten som är för pengar och lycka. Skapar mod, säkerhet och skyddar mot alla faror.

Rökkvarts Rökfärgad kvarts. Bra mot depression och negativa känslor.

Sodalit Smyckesten i olika blå nyanser med små ådror av vit kalcit. En sten som är bra mot stress, nervositet och ilska.

Tigeröga En typ av kvarts med fiberstruktur som ger stenen dess karakteris­tiska utseende när den slipas.En sten som är för pengar och lycka. Skapar mod, säkerhet och skyddar mot alla faror.

Topas Gul, rödbrun, blå, rosa eller färglös. Gul topas är vanligast. Sällsynt sten. Bra mot nedstämdhet och negativa tankar. Ger livsglädje.

Turkos Stenar med vackert himmelsblå färg. Ofta mörka ådror genom stenen. Porös och känslig sten. Kan missfärgas och bli grön. Tål inte vatten, tvål, parfym etc. Bra för kärlek, vänskap, lycka och pengar. Allmänt helande sten.

Källa: Wikipedia

1 kommentar:

  1. Hej!! Mitt namn är Hernán och jag har tagit mig friheten att länka din blogg till min hobby hemsida, www.oldjeans.se
    Hoppas att det gör bra? Har länkat info om ädelstenar.
    Hernán

    SvaraRadera